Gelişen teknolojiyle birlikte hem yazılım dünyasında hem de günlük hayatta sıkça kullanılmaya başlanan bir çok yeni terim hayatımıza dahil oldu. Bunların arasında programcıların en çok dikkatini çeken, yapay zeka kavramıdır. Yapay zeka içinde hem makine öğrenmesi hem de derin öğrenme konularını ayrı ayrı barındırmaktadır.

Makine Öğrenmesi (Machine Learning – ML) uygulamalara entegre edildiğinden beri bizi şaşırtmaya devam ederken, hızlıca evrim geçirmeye de devam etmektedir. Bu da bizim Derin Öğrenme (Deep Learning) gibi daha gelişmiş algoritmalara ve dallara yönlenmemizi gerektirmektedir.

Derin öğrenme konusunda çok sayıda kütüphane bulunmakla birlikte bunların arasında en çok tercih edilen kütüphanelerden biriside TensorFlow kütüphanesidir.

TensorFlow, bir dizi görev arasında veri akışı (veri akış grafikleri) ve türevlenebilir programlama için kullanılan ücretsiz açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir. Sembolik bir matematik kütüphanesidir ve sinir ağları (Örnek : Convolutional Neural Networks – Evrişimsel Sinir Ağları – CNN) gibi makine öğrenimi uygulamaları için de kullanılabilir. Bu sayede yazılımcıların çok katmanlı ve geniş ölçekli yapay sinir ağları oluşturmasına olanak tanır.

TensorFlow Google Brain ekibi tarafından Google için geliştirmiştir ve 2015 yılında da Apache Lisansı 2.0 ile yayınlanmıştır.

TensorFlow, uzun süren bir çalışma sonucunda oluşturulmuş, yapay zekanın derin öğrenme çalışmaları yapan geliştiriciler için üretilmiştir. İlk olarak sadece Pyhton programlama dili ile geliştirilmiş olan bu çerçeve halihazırda bir çok yazılım dillerini de desteklenir hale gelmiştir. Bunların başında JavaScript, R, C#, C++ gibi popüler yazılım dilleri gelir. Bu esnek yapısı sayesinde tek bir API ile platform farketmeksizin hesaplamaları, bir veya birden fazla CPU, GPU kullanarak yayınlamanızı sağlar. Ayrıca Javascript desteği sayesinde internet tarayıcınız üzerinden de yapay zeka ile ilgili bir çok işlemin yapılmasına olanak tanır. TensorFlow’un en çok tercih edilen bir çerçeve olmasının başında bu özellikler gelmektedir.

TensorFlow ile kendi yapay zekâ modellerinizi eğitebilir, yapar sinir ağları oluşturabilir veya TemsorFlow ile Google’ın daha önce eğitilmiş modellerini kullanarak nesne tanıma yapabilirsiniz.

Google ise TensorFlow’u hem üretim hem de araştırmalar yapmak için kullanır.

TenserFlow’un Temel Kullanım Alanları

  • Ses Tanıma / Algılama
  • Metin Tabanlı Uygulamalar
  • Görsel Tanıma
  • Zaman Serileri
  • Video Algılama

Kaynaklar :

www.wikipedia.org

www.maptriks.com

www.exastax.com.tr

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir